definición y significado de Avuçköy,_Hacıbektaş | sensagent.com


   Publicitad D▼


 » 
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita

Definición y significado de Avuçköy,_Hacıbektaş

Definición

definición de Avuçköy,_Hacıbektaş (Wikipedia)

   Publicidad ▼

Wikipedia

Avuçköy, Hacıbektaş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
Avuçköy, Türkiye

Nevşehir
Bilgiler
Nüfus372 [1] (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu50825
Alan Kodu0384
Yönetim
Coğrafi Bölgeİç Anadolu Bölgesi
İlNevşehir
İlçeHacıbektaş
Web SitesiAvuc.Net

Avuçköy, Nevşehir ilinin Hacıbektaş ilçesine bağlı bir köydür.

Konu başlıkları

Tarihi

Bölge 1186 yılından sonra Türklerin yönetimine geçmiş, son olarak 1466 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na katılmıştır.

Avuç Köyü, 1853 yılından sonra başlatılan zorunlu iskân uygulamasıyla, Şam, Halep bölgelerinden Konya ve Hatay Reyhanlı'ya gelen, oradan da Yozgat, Kırşehir, Ankara bölgelerine yerleşen Türkmenler tarafından kurulmuş bir köydür.

Çeşitli aşiretleri barındıran köy, önceleri Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlıyken, daha sonraları Kırşehir'in ilçe yapılması üzerine Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlanmıştır.

Kültür

Köyümüzün gelenek örf ve adetleri hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiştir.Özellikle yöresel yemekleri, düğünlerde yapılan faaliyetler özünü korumaktadır.

Coğrafya

Nevşehir iline 57 km, Hacıbektaş ilçesine 11 km uzaklıktadır.Köyün doğusunda Belbarak, Aşağıbarak ve Köşektaş, kuzeyinde Sadık, batısında İlicek, güneyinde Hıdırlar ve Killik köyleri yer almaktadır.39. Kuzey paralel üzerinde yer alan köyün haritadaki konumunu görmek için buraya tıklayınız.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

İklim Verileri:
AylarOcaŞubMarNisMayHazTemAğuEylEkiKasAraYıl
Ort. En Yüksek °C4.46101721252829252014817
Ort. En Düşük °C-5-20.559121615105206
Yağışlı Gün Sayısı5.43.54.44.13.72.90.60.50.81.12.94.834.7

Kaynak: Weatherbase, Köşektaş, Hacıbektaş Viki Sayfası

Nüfus

350 - 400 haneye sahip köyde, nüfusun büyük bölümü çevre şehirler, kasabalar ve yurtdışında (Almanya, Hollanda, Belçika ve Avusturya'da) yaşamaktadır.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007309
2000372
1997428

Köy Halkının Kökenleri

Köy halkı 19. yüzyıldan itibaren köye yerleşen Türkmen boylarından oluşmaktadır. Üçoklar, Dağhanoğulları boyundan İmir (Halep Türkmenleri); Bozoklar Günhanoğulları boyundan Bayat; Karaca; Herik; Barak gibi çeşitli boylar dönem dönem köye yerleşmiştir.

Eğitim

Köyde bir ilköğretim binası bulunmaktadır. Ancak yeterli donanımı olmadığı için faal değildir. Köyde Külltür Bakanlığına bağlı bir kütüphane de vardır.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı

Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon erişimi, Tarım Kredi Kooperatifi ve cami vardır.

Köydeki tanınmış bölgeler

  • Kerpiç Çukuru:

Kerpiç çukuru, köyümüzün tam ortasında bulunan, şimdiki köy konağı ve PTT şubesinin bulunduğu alandır. Eskiden buradaki toprakla kerpiç yapılır, yapılan kerpiçle de evler, ahırlar yapılırmış. Yazları serin, kışları ise sıcak tutan kerpiç evler, sağlamlığı ve düzenli onarım gerektirmesi sebebiyle günümüzde pek rağbet görmemektedir. Köyümüzde bulunan kerpiç evlerin kerpiçlerinin yüzde doksanı bu alandaki toprakla yapılan kerpiçlerle yapılmıştır. Sel sularının bu alana sürüklediği toprak neredeyse elenmiş gibidir.

  • Kepir:

Sözlük anlamı kıraç verimsiz toprak olan Kepir, eskiden köyün elmalığının ve büyük bahçelerinin bulunduğu sulak bir yerdi. Bu bölgeye yonca ekilir biçilir, büyükbaş hayvanlar burada otlatılırdı. Bol sayıda elma, kayısı, armut ağacı vardı. Köyümüzün güneyinde bulunan bu alan günümüzde bakımsızlıktan terkedilmiş görünümüne sahiptir. Kayısı ağaçları hâlâ yemiş vermektedir fakat ilaçlanmadığı için malesef yenilemez durumdadır.

  • İkizkavak:

Yukarıda anlattığımız Kepir, suyunu İkizkavak mevkîinde bulunan pınardan da alırdı. Burada daha 20 sene evveline kadar kaynak suyu çıkardı ve köyün çocukları burada yüzerek serinlerlerdi. Bölgede eskiden bulunan bağ ve bahçeler buradan çıkan su ile sulanırdı.

  • Çanak:

Çanak aslında çeşmelerimizden birisidir. Fakat köylülerimiz arasında Çanağın altı şeklinde bir deyim vardır ki bu bölge İkizkavak ve Çanak Çeşmesi'nin arasıdır. Çanak 10 havuzlu bir çeşmedir. Eskiden suyuna bu 10 havuzun bile az geldiği Çanak Çeşmesi'nin suları İkizkavak'a kadar ulaşırdı.

  • Yiğren Dağı:

Yiğren Dağı, Çanak Çeşmesi'nden itibaren yükselen bir dağdır. Bu dağın eteklerinden tutunda tepesine değin birçok eski yapının temelleri göze çarpar. Hititler zamanından kaldığı söylenen bu temelleri henüz araştıran çıkmadı. Gönül isterdiki bu bölge arkeologlar tarafından bir güzel araştırılsın. Çünkü dağdan Hıdırlar'a giden yolun hemen yanında bulunan bir oyukta birçok mermer eşya çıkartılmış, tabanı mermer döşeli bu oyuğun aslında bir kervansaray olduğu sanılmaktadır.

Yalnızca bununla kalmıyor. Dağın tepesinde her nerede olursanız olun birçok ev temeli, testi kırıkları v.s. göze çarpıyor.

  • Dede Mezarı:

Dede Mezarı, köyümüzün güneyindeki Yiğren Dağı'nın en tepesinde bulunan bir mezardır. Mezar taşında Arapça yazılar ve dualar bulunduğundan burada ermiş bir kişinin yattığı kanısına varılmıştır. Perşembe ve Salı geceleri bu mezarın kaynağını oluşturduğu bir ışık süzmesinin gökyüzüne ulaştığını görenler vardır. Dede Mezarı'na evvelden beri yalnızca köyümüzden değil çevre köylerden de yağmur duasına gelinmektedir.

  • Yukarı Çeşme:

Köyün doğusunda ve yukarı bölgesinde yer alan meydandır. Asfalt yol burada sonlandığı için köye gelen ziyaretçilerin ve satıcıların sık uğradığı alandır. Osman Kabakçı ve Süleyman Gaziulusoy tarafından buraya yaptırılan iki çeşme, içme suyu ve bahçe sulama kaynağı olarak kullanılmaktadır.

  • Eskiören:

Eskiören, köyümüz ile Belbarak arasında kalan bir bölgedir. Adından da anlaşılacağı gibi ören yeridir. Burada koyun, sığır güden çobanlar birçok delikli para bulmuştur. Aslında sit alanı yapılması gereken bölgede birçok tarihi eser bulunduğu bilinmektedir.

  • Ahmet Gölü:

Hacıbektaş'a giderken Güllü'nün Çeşmesi olarak bilinen çeşmenin etrafı Ahmet Gölü olarak geçer.

  • Kararanyer:

Ahmet Gölü'nden hemen sonra gelen alanlardır. Bu bölge eski İlicek köyünün altlarına kadar uzanır.

  • Hanınönü:

İlicek köyünün doğusuna köyümüzün kuzeyine düşer. Kayseri-Ankara karayoluna yakındır. Eskiden buradan geçen kervanların konakladıkları bir han olduğu söylenmektedir.

  • Çöl:

Bu bölge Ankara-Kayseri karayolunun her iki tarafında kalan yerlerdir. Sadık köyüne kadar uzanır gider.

  • Taşlık:

Köyümüzün Kuzeydoğusunda, su deposunun en yüksek yerinde kurulu olduğu bol taşlı bir bölgedir. Adını buradaki taşların çokluğundan alan bölgeden sıva toprağı çıkarılmaktadır.

  • Harman Yeri:

Taşlık yükseltisinin eteklerindeki düz alan harman yerini oluşturur. Eskiye nazaran günümüzde buraya artık harman serilmemektedir.

  • Cinli Dere:

Aşağı Çeşme'nin yanında, şimdiki selektörün bulunduğu yerdir. Eskiden burası kayalardan oluşurdu. Dinamitle parçalanan kayaların yerine selektör inşaa edilmiştir.

  • Çiğdem Tepesi:

Şimdiki Cemal Baş, Ramazan Aslan'ın evlerinin bulunduğu Aşağı Çeşme'nin üst kısımlarına verilen isimdir.

  • Adanın Altı:

Bu bölge Taşlık'taki su deposunun arkasından başlar, doğuda Belbarak, güneyde Eskiören, kuzeyde Çöl'e kadar uzanır.

Dış bağlantılar


Hacıbektaş belde ve köyleri

İl: Nevşehirİlçe Merkezi: Hacıbektaş
Beldeler: Karaburna • Kızılağıl

Köyler:
AkçataşAnapınarAşağıbarakAşıklarAvuçköyBaşköyBelbarakBüyükburunağılBüyükkışlaÇiğdemÇivrilHasanlarHıdırlarHırkatepesidelikİlicekKaraburçKaraovaKayaaltıKayıKillikKisecikKöşektaşKütükçüMikailSadıkYeniceYeniyapanYurtyeri

Nevşehir İlçeleri:MerkezAcıgölAvanosDerinkuyuGülşehirHacıbektaşKozaklıÜrgüp

 

todas las traducciones de Avuçköy,_Hacıbektaş


Contenido de sensagent

  • definiciones
  • sinónimos
  • antónimos
  • enciclopedia

 

5234 visitantes en línea

computado en 0,047s