definición y significado de Constantinopol | sensagent.com


   Publicitad R▼


 » 
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita

Definición y significado de Constantinopol

Definición

definición de Constantinopol (Wikipedia)

   Publicidad ▼

Frases

Wikipedia

Constantinopol

                   
Țarigrad redirectează aici. Vedeți Țarigrad, Drochia pentru satul cu același nume din raionul Drochia, Republica Moldova
  Asediul Constantinopolului (pictură cca. 1499)

Constantinopol (latină: Constantinopolis; greacă: Konstantinoupolis - Κωνσταντινούπολις) este vechea denumire a orașului Istanbul de astăzi, aflat în Turcia. Numele său original a fost Bizanț (greacă: Byzantion).

"Constantinopol" este o adaptare la fonetica limbii române a cuvântului "Konstantinoupolis", care înseamnă "Cetatea lui Constantin" în limba greacă, după împăratul roman Constantin cel Mare, care l-a transformat în capitala Imperiului Roman pe 11 mai 330 d.Hr. Constantin l-a numit de fapt Nova Roma (Noua Romă), dar numele nu a intrat niciodată în folosirea zilnică. Roma și-a păstrat privilegiile sale politice și comerciale.

În Constantinopol s-au fondat multe mănăstiri și edificii: Catedrala Sfânta Sofia, Biserica Sfinții Apostoli, Hippodromul, Arcul lui Constantin, Palatul lui Iustinian, Palatul imperial din Blachernae etc. Orașul avea trei rânduri de ziduri: zidul vechi (din Antichitate), Zidul lui Constantin (construit de Constantin cel Mare) și Zidul Theodosian (construit de Teodosiu II).

Constantinopol a fost capitala Imperiului Roman de Răsărit. A fost ocupat și jefuit în timpul celei de-a patra cruciade din 1204 și apoi recapturat de forțele Imperiului de la Niceea conduse de Mihail al VIII-lea Paleologul în 1261.

Pe 29 mai 1453 Imperiul Otoman a cucerit Constantinopolul împreună cu întregul Imperiu Bizantin, devenind capitala Turciei. Otomanii își numeau orașul-capitală în mai multe feluri, inclusiv Constantinopol, Stambul, Istanbul, Der-i saadet etc. Istanbul a devenit nume oficial în 1930, provenind probabil dintr-o prescurtare a numelui Constantinopol, sau de la expresia grecească eis tin Polin ("înspre Oraș", unde Orașul este evident Constantinopolul). S. B. Dașkov în "Împărați bizantini" este de părere, la fel ca A. P. Kazhdan, în Oxford Dictionary of Byzantium, că Εις την Πόλιν este expresia care a fost coruptă de către turci, care încercau să o pronunțe ca "Istanbul". Denumirea de Constantinopol nu mai este oficială din 1930, dar alaturi de denumirea „I Poli” (însemnând pur și simplu „Orașul”) ea continuă să fie folosită în mod curent în limba greacă. Patriarhia Ecumenică de Constantinopol si patriarhul Constantinopolului care conduce Biserica ortodoxă grecească poartă în continuare în denumirea sa vechiul nume al orașului.

  Denumire

În limba română veche Constantinopolul era denumit Țarigrad, adică "Cetatea Împăratului" sau a "Cezarului", cu referire la faptul că până în anul 1453 Constantinopolul a fost reședința Imperiului Roman de Răsărit. Numele Țarigrad a pătruns pe filieră slavonă.

  Vezi și

  Legături externe

   
               

   Publicidad ▼

 

todas las traducciones de Constantinopol


Contenido de sensagent

  • definiciones
  • sinónimos
  • antónimos
  • enciclopedia

 

5282 visitantes en línea

computado en 0,016s