aandelenkapitaal : definición de aandelenkapitaal y sinónimos de aandelenkapitaal (neerlandés)

 » 
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita

definición - aandelenkapitaal

definición de aandelenkapitaal (Wikipedia)

   Publicidad ▼

diccionario analógico

Wikipedia

Aandelenkapitaal

                   

Het aandelenkapitaal van een onderneming is het bedrag waartegen een onderneming aandelen heeft uitgegeven aan aandeelhouders of kan uitgeven.

Inhoud

  Het aandelenkapitaal kan worden onderverdeeld in

  Geplaatst aandelenkapitaal

Het geplaatste aandelenkapitaal is het (recht op) kapitaal dat door de onderneming is uitgegeven en dat door aandeelhouders aan de onderneming is verschaft. De aandeelhouders hebben hiervoor aandelen ontvangen. Vaak wordt het afgekort als GAK.

  (Vol)gestort aandelenkapitaal

Het (vol)gestorte aandelenkapitaal is het deel van het geplaatste kapitaal waarvan de onderneming daadwerkelijk gelden, of in sommige gevallen goederen, heeft ontvangen. Als het kapitaal nog niet 100% is volgestort heeft de onderneming het recht de rest van de aandeelhouders op te eisen. Een relevant begrip is het 'opgevraagde deel van het kapitaal'. Dit is het geplaatste kapitaal voor zover dat niet is gestort, maar waarvan de onderneming heeft besloten dat het volgestort dient te worden. In dit geval heeft de onderneming een directe vordering op de aandeelhouders.

  Nominaal aandelenkapitaal

Het nominale aandelenkapitaal is het bedrag dat juridisch aan aandelen verbonden is, en feitelijk gelijk aan het geplaatste aandelenkapitaal. Veel aandelen op de beurs hebben een veel hogere koers dan de nominale waarde. Zo kan de beurswaarde van een aandeel van nominaal enkele euro's bijvoorbeeld 50 euro bedragen. Indien een onderneming zelf nieuwe aandelen uitgeeft boven de nominale waarde, ontstaat voor het verschil een zogenaamde agioreserve. In sommige gevallen wordt minder ontvangen dan de nominale waarde, dan is sprake van een disagio.

  Maatschappelijk aandelenkapitaal

Het maatschappelijk kapitaal is het in de statuten vermelde maximumbedrag waartegen aandelen mogen worden uitgegeven. In Nederland moet volgens het Burgerlijk Wetboek minimaal één vijfde van het maatschappelijk kapitaal zijn geplaatst.

  Voorbeeld

Een voorbeeld. Een pas opgerichte onderneming kent een in de statuten vastgelegd maatschappelijk aandelenkapitaal van vijf miljoen euro. Deze onderneming heeft bij enkele aandeelhouders voor nominaal twee miljoen euro aan aandelen geplaatst. Deze twee miljoen staat op de balans van de onderneming als geplaatst aandelenkapitaal. De aandeelhouders hebben 50% gestort, dus één miljoen. De onderneming, die groeiplannen heeft, kan de andere 50% later in het jaar opeisen. Als de onderneming nog verder wil groeien kan zij, bij het uitgeven van nieuwe aandelen, tot maximaal vijf miljoen euro groeien.

  Zie ook

   
               

   Publicidad ▼

 

todas las traducciones de aandelenkapitaal


Contenido de sensagent

  • definiciones
  • sinónimos
  • antónimos
  • enciclopedia

  • begripsbepaling
  • synoniem

   Publicidad ▼

 

7230 visitantes en línea

computado en 0,281s

   Publicidad ▼