» 
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita

definición - gouverneur

definición de gouverneur (Wikipedia)

   Publicidad ▼

sinónimos - gouverneur

gouverneur (n.m.) (staatkunde)

administrateur, administratrice, beheerder, beheerster, kaderlid, manager, staflid, bestuurder  (staatkunde), bestuurster  (staatkunde), goevernante  (staatkunde), goeverneur  (staatkunde), gouvernante  (staatkunde)

ver también

gouverneur (n.m.)

gebieden, heersen, heersen over, overheersen, regeren

   Publicidad ▼

frases

-Charles d'Ursel (gouverneur) • Gerard Reynst (gouverneur) • Gouverneur (Nederlandse Antillen) • Gouverneur (motorfiets) • Gouverneur van Aruba • Gouverneur van Nederlands Mauritius • Gouverneur van Nieuw-Nederland • Gouverneur van Suriname • Gouverneur van de Nederlandse Antillen (vanaf 1954) • Gouverneur-Generaal (Canada) • Gouverneur-generaal • Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië • Gouverneur-generaal van de Filipijnen • Gouverneur-generaal van de Filipijnen (1571-1898) • Gouverneur-generaal van de Filipijnen (1898-1935) • Joost van Vollenhoven (gouverneur) • Lucius Vitellius (gouverneur van Syria) • Luitenant-gouverneur • Luitenant-gouverneur van Jersey • Medaille van Verdienste van de Gouverneur van Groot-Libanon • Sandra Gouverneur

diccionario analógico

 

chief (en)[Classe]

métier : administration publique (fr)[Classe]

dirigeant (fr)[Classe]

host; landlord; boss; employer; works manager; company manager; company head; chairman; chairwoman; general manager; chairlady; chair; chairperson; Chairwoman; president (en)[Classe]

métier : gestion (fr)[Classe]

personne à qui est conféré un mandat (fr)[ClasseParExt...]

organizer; organiser (en)[Classe]

genius; Master of Arts; Master of Science; M.A.; M.S.; M.Sc. (en)[Classe]

personne de haute situation (fr)[Classe]

homme de haute situation (fr)[Classe]

exercer le pouvoir sur (fr)[Classe]

légiférer (fr)[Classe]

administrer (fr)[Classe]

(governor; governess), (politician; political schemer) (en)[Thème]

(governor; governess) (en)[Thème]

(associate) (en)[Thème]

person (en)[Domaine]

leader (en)[Domaine]

politics (en)[Domaine]

administration (en)[Domaine]

Position (en)[Domaine]

leader (en) - command, control (en) - administer, administrate, care, control, deal, govern, handle, manage, preside, regulate, run, steer (en)[Hyper.]

control, head, lead, manage (en) - head, head up (en) - headship (en) - administration, governance, governing, government, government activity (en) - administration, authorities, authority, government, influence, raj, regime, reign, rule (en) - governor (en) - chief, governor, head, ruler, swayer (en) - dominion, rule (en) - reign, rule (en) - administration, disposal (en) - administration, brass, establishment, governance, governing body, organisation, organization (en) - administrator, administratrix, execute, executive, governor (en) - administrator (en) - administrator, decision maker (en) - administration, presidency, presidential term (en) - administrable (en) - administrative (en)[Dérivé]

gouverneur (m. s.) [staatkunde]

Wikipedia

Gouverneur

                   
1rightarrow.png Voor het motorfietsmerk met de naam Gouverneur, zie Gouverneur (motorfiets)

Een gouverneur is het hoofd van een regering van een kolonie, deelstaat of andere sub-nationale staatseenheid. Het kan ook het hoofd van een organisatie of instelling zijn, zoals de gouverneur van een centrale bank.

Inhoud

  Rome

Het woord gouverneur is afgeleid van het Griekse woord Κυβερνήτης ("stuurman, bestuurder") dat later in het Latijn opdook als Guvernator. In het oude Rome was een gouverneur een functionaris belast met het bestuur van een Romeinse provincie. Tijdens de Romeinse Republiek waren deze gouverneurs vaak eerst consul of praetor geweest, waarna ze een provincie kregen toegewezen waarin ze geld, roem en/of macht konden vergaren. Tijdens het Keizerrijk werden provincies bestuurd door een legatus. De belangrijkste functies van een gouverneur waren het heffen van belastingen, het toezicht houden op lokale rijksuitgaven, het leiding geven aan de lokale militairen en het uitoefenen van het Romeins recht.

  België

  Provincies

  Paul Breyne, gouverneur van West-Vlaanderen (tweede van links), naast Laurent Monsengwo Pasinya

In het koninkrijk België staat een gouverneur aan het hoofd van een provincie. De gouverneur is voorzitter van de deputatie van de provincie (enkel in Vlaanderen) en vertegenwoordigt binnen de provincie de federale regering en de gewestregering. Hij of zij is hierdoor het gezicht van de provincie, maar wel een ambtenaar en geen politiek orgaan. Een gouverneur wordt benoemd door de gewestregering. De functie van gouverneur wordt geregeld in de provinciedecreten.

Er is een College van Provinciegouverneurs waarin de tien gouverneurs samenkomen om taalgrensproblemen op te lossen.

provincie gouverneur partij ° vanaf
Antwerpen Cathy Berx CD&V mei 2008
West-Vlaanderen Carl Decaluwe CD&V 1 februari 2012
Limburg Herman Reynders sp.a oktober 2009
Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte sp.a januari 1995
Oost-Vlaanderen André Denys Open VLD 1 december 2004
Luxemburg Bernard Caprasse CdH 4 juni 1996
Henegouwen Claude Durieux PS 1 augustus 2004
Waals-Brabant Marie-José Laloy PS 1 januari 2007
Luik Michel Foret MR 1 oktober 2004
Namen Denis Mathen MR 1 januari 2007

  Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad

Het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad heeft officieel geen gouverneur, maar er is een commissaris van de federale regering, die de titel voert van gouverneur.

administratief arrondissement gouverneur partij * vanaf
Brussel-Hoofdstad Jean Clément MR september 2010

  Nationale Bank van België

Ook de Nationale Bank van België heeft een door de Koning benoemde gouverneur.

gouverneur partij * vanaf
Luc Coene Open VLD 1 april 2011

° Gouverneurs zijn politiek neutraal, maar er worden altijd politici benoemd tot gouverneur.

  Nederlanden

In de Bourgondische, Spaanse of Oostenrijkse Nederlanden liet de vorst zich vervangen door een stadhouder, in het Frans ook vaak gouverneur genoemd. In de Tachtigjarige Oorlog werd het woord gouverneur ook gebruikt voor de militaire bestuurder van stad, zowel van Staatse als aan Spaanse zijde. Later behielden de steden in de generaliteitslanden een gouverneur.

Binnen het Koninkrijk der Nederlanden hebben de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten ieder een gouverneur als vertegenwoordiger van de koningin en zaakwaarnemer van de koninkrijksregering.
De overige provincies hadden tot aan de grondwetsherziening van 1848 een gouverneur des Konings. Sindsdien heet die functie commissaris van de Koningin (der Koningin) of van de Koning (des Konings). De commissaris van de Koningin van de Nederlandse provincie Limburg wordt door de Limburgers nog steeds aangeduid met de titel gouverneur, in navolging zoals dat gebruikelijk was in het Hertogdom Limburg (1839-1866). Het provinciehuis in Maastricht wordt bijgevolg nog steeds aangeduid met Gouvernement. Tot ver in de 19e eeuw had ook de Nederlandse provincie Noord-Brabant een gouverneur in het verlengde van de status van deze twee provincies als generaliteitslanden.

  Huidige gouverneurs

  Vroegere gouverneurs

  Gouverneurs in koloniale tijd

  India

In India heeft elke staat een ceremoniële gouverneur die wordt aangewezen door de president van India.

  Indonesië

Elke Indonesische provincie wordt geleid door een gouverneur (gubernur).

  Japan

In Japan heeft elke prefectuur een gouverneur (知事, chiji). De gouverneur wordt rechtstreeks door de bevolking gekozen voor een periode van 4 jaar. Een Japanse gouverneur kan uit zijn functie worden ontzet via een recall-referendum. Een recall bestaat erin dat de bevolking een bepaalde individuele functionaris rechtstreeks kan ontslaan uit zijn of haar functie. In het geval van overlijden, onbekwaamheid of ontslag van de gouverneur wordt zijn plaats ingenomen door een vicegouverneur.
Zie Lijst van gouverneurs van Japan voor een overzicht van de huidige gouverneurs.

  Kazachstan

Gouverneurs worden in Kazachstan aangeduid als Akim en worden aangesteld door de president van de republiek.

  Maleisië

In Maleisië hebben de staten Penang, Malakka, Sabah en Sarawak elk hun eigen ceremoniële gouverneur of Yang di-Pertua Negeri die door de koning of Yang di-Pertuan Agong van Maleisië wordt aangesteld.

  Mexico

In Mexico heeft elke staat een gouverneur. De gouverneur wordt door de bevolking voor zes jaar gekozen, en kan aan het eind van zijn termijn niet herkozen worden.

  Rusland

In Rusland worden de hoofden van oblasten, krajs en autonome districten aangeduid als gouverneur. Autonome republieken worden over het algemeen bestuurd door een president en federale steden door een burgemeester. De autonomie van deze regionale leiders verschilt (Karelië heeft bijvoorbeeld veel minder autonomie dan Jakoetië). De overkoepelende federale districten hebben een presidentiële afgevaardigde die soms wordt aangeduid als gouverneur-generaal.

  Turkije

Turkije is ingedeeld in 81 provincies (İl), die onder leiding staan van een provinciegouverneur (vali). Provincies zijn onderverdeeld in districten (ilçe) met als bestuurder de districtsgouverneur (kaymakam). Districten kunnen verder onderverdeeld zijn in subdistricten (bucak). Gouverneurs worden benoemd door de centrale overheid in Ankara en zijn daaraan rechtstreeks verantwoording schuldig. Gouverneurs vertegenwoordigen de centrale overheid in de provincie. Elke plaats of elk stadsdeel (belediye) met meer dan tweeduizend inwoners heeft recht op een gekozen burgemeester en gemeenteraad. Sinds 2003 zijn meer taken naar een lager bestuursniveau gedelegeerd, terwijl het democratisch gehalte van het lagere bestuursniveau is vergroot. De rol van de provinciegouverneur is teruggebracht, terwijl het provinciale parlement en de gemeenteraad meer zeggenschap kregen.

  Verenigde Staten

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van iedere staat van Verenigde Staten staat een gouverneur (governor), die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat.

In het koloniale Amerika oefende een gouverneur de macht uit in de naam van de Britse koning. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werden de koninklijke gouverneurs afgezet, maar de naam werd behouden om de nieuwe, gekozen, machthebber aan te duiden.

  Zie ook

   
               

 

todas las traducciones de gouverneur


Contenido de sensagent

  • definiciones
  • sinónimos
  • antónimos
  • enciclopedia

 

5038 visitantes en línea

computado en 0,062s

   Publicidad ▼