definición y significado de kuvvet | sensagent.com


   Publicitad D▼


 » 
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita

Definición y significado de kuvvet

Definición

kuvvet (n.)

1.Bu ne bitmez tükenmez enerji.

2.Fiziksel veya zihinsel açıdan güçlü olma özelliği.

3.Durgunluğu harekete veya hareketi durgun bir duruma çeviren etken, direnci kıran veya direnç doğuran özellik

4.Fiziksel enerji veya güç.

5.Güçlü fizyolojik veya kimyasal etkilerde bulunma potansiyeli.

   Publicidad ▼

Definición (más)

definición de kuvvet (Wikipedia)

Sinónimos

   Publicidad ▼

Ver también

Frases

Diccionario analógico




kuvvet (n.)

Newton (en)[Domaine]


kuvvet (n.)

factotum (en)[Domaine]

Group (en)[Domaine]


kuvvet (n.)






Wikipedia

Kuvvet

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
Kuvvetler sıklıkla itme ya da çekme olarak tanımlanır. Kütleçekim, manyetizma veya kütlenin ivmelenmesine sebep olan hernagi bir şey kuvvetin nedeni olabilir.

Fizikte kuvvet, kütleli bir cisme hareket kazandıran etkidir.[1] Hem yönü hem de büyüklüğü olan kuvvet vektörel bir niceliktir. Newton'un ikinci yasasına göre sabit kütleli bir cisim, üzerine uygulanan net kuvvetle doğru cismin kütlesi ile ters orantılı bir şekilde hızlanır. Bir cisme uygulanan net kuvvet cismin kazandığı momentumun zamana bağlı değişimine eşittir.[2]

Üç boyutlu nesnelere uygulanan kuvvet de nesnenin dönmesine veya deforme olmasına veya basınçta değişime ve hatta bazı durumlarda hacmin değişimine sebep olabilir. Bir eksen etrafında dönme hızında değişime sebep olan kuvvet eğilimine tork denir. Deformasyon ve basınç bir nesne dahilindeki zorlama kuvvetlerinin sonucudur.[3][4]

Eski zamanlardan beri bilim insanları kuvvet kavramını durağan ve hareket eden nesnelerin araştırmalarında kullanır. M.Ö. üçüncü yüzyıl filozofu Arşimet basit makineler üzerindeki çalışmalarıyla ilerleme kaydettiyse de[5] Aristo tarafından yapılan kuvvet tanımının beraberinde getirdiği temel yanlış anlamalar yüzyıllar boyunca sürdü. On yedinci yüzyılla birlikte Sir Isaac Newton'un matematiksel iç görü ile yaptığı düzeltmeler yaklaşık üç yüz yıl boyunca değişmeden kaldı.[4] Yirminci yüzyılın başlarında Einstein, genel görelilik teorisinde uzay zaman sürekliliği kavramıyla Newton'un kütle çekim modelinin hatasını başarılı bir şekilde öngördü.

Kuvvet vektörel bir büyüklüktür. Dolayısıyla vektörlerle ilgili bütün özellikler kuvvetler içinde geçerlidir. Kuvvet "F" harfi ile gösterilir ve "dinamometre" denilen yaylı kantarla ölçülür.

Kuvvet kavramı ilk olarak klasik mekaniğin ikinci hareket yasasında görülmektedir. Bir cisim üzerine etkiyen bir net kuvvet onun Momentum unun degismesine neden olur. Dolayisiyla:

\vec F= {{d \vec p} \over {dt}}

Momentum p=mv ile:

\vec F= {{dm} \over {dt}} v + m {{dv} \over {dt}} gecerlidir.

Eger kütle m degismesse(mesela raketlerde degisir) {{d m} \over {dt}}=0 oldugundan kuvvet icin terimin sadece ikinci kismi önemlidir.

Kuvvet (\vec F), kütle m, ivme de \vec a olmak üzere,

\vec F = m \vec a

şeklinde ifade edilir. Kuvvet, niteliği gereği yöneysel bir büyüklüktür, belirleyici dört unsuru vardır; başlangıç noktası, doğrultusu, şiddeti ve yönü. Birimi de Newton ya da \frac{kg \cdot m}{s^2}'dir.

Kuvvetin Cisimlerin hareketi üzerinde etkileri

  • Kuvvet etki ettiği cisimlere hareket kazandırır
  • Kuvvet cisimlerin hızını değiştirir
  • Hareket eden cisimlerin yönlerini değiştirir
  • Cisimlerin şekil değiştirmesine neden olabilir.

Notlar

  1. ^ glossary. Earth Observatory. NASA. 2008-04-09 tarihinde erişilmiştir. “Force: Any external agent that causes a change in the motion of a free body, or that causes stress in a fixed body.”
  2. ^ See for example pages 9-1 and 9-2 of Feynman, Leighton and Sands (1963).
  3. ^ e.g. Feynman, R. P., Leighton, R. B., Sands, M. (1963). Lectures on Physics, Vol 1. Addison-Wesley.; Kleppner, D., Kolenkow, R. J. (1973). An introduction to mechanics. McGraw-Hill..
  4. ^ a b University Physics, Sears, Young & Zemansky, pp18–38
  5. ^ Heath,T.L.. The Works of Archimedes (1897). The unabridged work in PDF form (19 MB). Archive.org. 2007-10-14 tarihinde erişilmiştir.

 

todas las traducciones de kuvvet


Contenido de sensagent

  • definiciones
  • sinónimos
  • antónimos
  • enciclopedia

 

4763 visitantes en línea

computado en 0,063s