» 
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita

definición - spontanitet

definición de spontanitet (Wikipedia)

   Publicidad ▼

sinónimos - spontanitet

spontanitet (n.)

umiddelbarhed

diccionario analógico

   Publicidad ▼

Wikipedia

Spontanitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Gå til: navigation, søg

Spontanitet[1] kan enten være udtryk for en måde at handle på eller udtryk for en egenskab hos en person.

Spontane handlinger og følelser

En spontan handling er en umiddelbar handling, der mere beror på følelser og fornemmelser end på velovervejt fornuft. Dette er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den spontane handling er uhensigtsmæssig, for talent og rutine kan have gjort, at man "instinktivt" er i stand til at gøre det rigtige, uden at tænke noget videre over det. Man bruger også udtrykket at "det er kommet ind på rygmarven". I følelseslivet er det vigtigt, at man er i stand til at være impulsiv og eksempelvis udvise kærlighed og omsorgsfuldhed overfor sine nærmeste, uden at dette er iblandet gustent overlæg eller beregning vedrørende spørgsmålet, om det nu også kan "betale sig" eller ej. Kan man ikke det, er man en slags menneskelig invalid, en "psykopat".

For kunstnere af enhver slags er et vist mål af spontanitet et must. Det er simpelthen umuligt ved tankens kraft at foretage alle de beregninger, der alternativt skulle til for at opnå et resultat, som er jævnbyrdigt med det, som en talentfuld kunstner med sin kunstneriske intuition til hjælp er i stand til at præstere.

Bagsiden af medaljen er, at en spontan handling kan medføre uforudsete problemer. Hvis man f.eks. bruger en masse penge på hasardspil, fordi man en dag "føler sig heldig" eller kører over for rødt, fordi man skal skynde sig at nå noget, eller lignende uansvarlige handlinger, så kan man komme temmelig galt af sted med sin spontanitet. Man kan også spontant komme til at forveksle det rørende med det praktiske, og således utilsigtet komme til at volde mere skade end gavn med sin "følsomhed".

Spontane personer

Spontanitet er til en vis grad en iboende egenskab, som man i større eller mindre grad er født med, eller rettere som hos nogle personer i højere grad end andre erstattes af moden velovervejenhed med alderen, for vi fødes alle 100% spontane, hvilket er noget af det charmerende ved helt små børn og lejlighedsvist kan være irriterende ved de lidt ældre.

Nogle mener, at kvinder normalt er mere spontane og impulsive end mænd både i positiv og negativ forstand. Der er også dem, der mener, at logisk fornuft er en særlig maskulin måde at tænke på, som kvinder almindeligvis ikke forstår. Andre igen er overbevist om, at folk der er født under bestemte stjernetegn, er mere spontane end andre. Temmelig mange af disse fantasifulde teorier er givetvis skrøner. Hvorom alting er, så er der ikke så meget at stille op. Man kan ikke bevidst (altså uspontant) være mere eller mindre spontan, end man er.

Noter

  1. Spontanitet stavedes tidligere spontaneitet, men denne stavning er i dag ukorrekt
Stub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide det.

.

 

todas las traducciones de spontanitet


Contenido de sensagent

  • definiciones
  • sinónimos
  • antónimos
  • enciclopedia

  • definition
  • synonym

   Publicidad ▼

 

3421 visitantes en línea

computado en 0,046s

   Publicidad ▼