definición y significado de יהלום | sensagent.com


   Publicitad R▼


 » 
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita
alemán árabe búlgaro checo chino coreano croata danés eslovaco esloveno español estonio farsi finlandés francés griego hebreo hindù húngaro indonesio inglés islandés italiano japonés letón lituano malgache neerlandés noruego polaco portugués rumano ruso serbio sueco tailandès turco vietnamita

Definición y significado de יהלום

Definición

definición de יהלום (Wikipedia)

   Publicidad ▼

Sinónimos

יַהֲלוֹם (n.)

יהלום

יהלום (n.m.)

יַהֲלוֹם

Frases

   Publicidad ▼

Diccionario analógico

Wikipedia

יהלום

                   
Disambig RTL.svgערך זה עוסק במינרל יהלום. אם התכוונתם למשמעות אחרת, ראו יהלום (פירושונים).
יהלום
Brillanten.jpg
תכונות המינרל
הרכב כימי פחמן , C
מערך קריסטלוגרפי איזומטרי
צורת הגביש צורות איזומטריות קוביות ואוקטהדרונים. קיימים גבישים תאומים.
צבע משתנה. צהוב, חום או אפור חיוורים. כמו כן לבן, כחול, שחור, אדמדם, ירקרק וחסר צבע.
ברק שמנוני.
שקיפות שקוף עד שקוף למחצה בגבישים טבעיים.
פצילות מושלמת בארבעה כיוונים, תוך כדי יצירת אוקטהדרון.
שבירה דמוי קונכייה
קשיות 10 בסולם מוס
משקל סגולי 3.516 - 3.525 ג'/סמ"ק
שרטוט לבן
מינרלים נלווים מינרלים הנוצרים בסלע הקימברליט שהוא אולטרה מפי (ברזל ומגנזיום) בעיקר אוליבין.

יהלום הוא מינרל קשה המורכב מפחמן בלבד. גביש היהלום שייך למערכת הקובייתית ומופיע בטבע כתמניון או כקובייה. היהלום הוא אחד האלוטרופים של פחמן. אלוטרופ ידוע אחר הוא גרפיט. יהלום נקי ומושלם הוא חסר צבע, אולם זיהומים שונים (בעיקר חנקן) ופגמים במבנה הגבישי עשויים להביא לצבעים שונים: חום, צהוב, אדום ועוד. מחירי היהלומים הגולמיים נקבעים לפי גודלם, צבעם ונקיונם. מחירם של יהלומים מלוטשים נקבע גם לפי איכות הליטוש.

היהלום הוא הקשה והמבריק שבמינרלים: דרגת הקושי שלו היא 10 - דרגת הקושי הגבוהה ביותר של חומרים בטבע. היהלום נחשב לאוצר טבע והוא ראש וראשון בין אבני החן. למרות השימושים הרבים של היהלום בתעשייה הוא מוכר בעיקר בשל השיבוץ שלו בתכשיטים.

תוכן עניינים

  מבנה

יהלום וגרפיט בנויים מאותו יסוד, פחמן בלבד, אך צורות הגביש שלהם שונות מאוד זו מזו. התופעה מכונה פולימורפיזם (רב צורתיות) והיא תכונתה של תרכובת כימית קבועה להופיע בכמה צורות גבישיות.

היהלום הוא סריג אטומרי, אטומי הפחמן בגבישו מסודרים כך שכל אטום יוצר קשרים קוולנטיים עם ארבעה אטומים נוספים הנמצאים בקרבתו כך שסביב כל אטום נוצר מבנה של ארבעה אטומי פחמן המסודרים בקדקודיו של ארבעון (טטרהדר). מבנה זה הוא יציב ביותר (בעל רמה אנרגטית נמוכה), מפני שזוגות האלקטרונים המעורבים בקשרים הקוולנטיים המושלמים מרוחקים זה מזה במידה המרבית. יציבותו של המבנה היא המעניקה ליהלום את חוזקו וקשיותו.

  היווצרות

היהלום נוצר בעומק האדמה בעומקים של כ-150 ועד 250 קילומטרים ובטמפרטורות של כ-1000-1200° צלזיוס. תנאים אלו שוררים במעטפת כדור הארץ מתחת ליבשות העתיקות ביותר, כמו למשל בדרום אפריקה, סיביר, מערב קנדה או ברזיל. ככל הנראה נוצרים היהלומים ממאגמות עשירות בפחמה (קרבונט). לאחר יצירתם עשויים היהלומים לשהות זמן רב במעטפת עד אשר הם מועלים אל פני השטח על ידי התפרצויות של מאגמה הנקראת קימברליט. עם התבלות הקימברליט, נודדים היהלומים בנחלים ויוצרים לעתים מרבצים משניים בתוך הסחף. כיום מופקים רוב היהלומים ישירות מכריית הקימברליט.

ניתן לייצר יהלומים במעבדה בלחצים גבוהים המתאימים לשדה היציבות של היהלום. ניתן גם ליצור יהלומים בלחץ נמוך (פחות מלחץ אטמוספירי) בסביבה עתירת מימן. יהלומים שנוצרו בתנאי מעבדה מכונים "יהלומים סינתטיים", בניגוד ליהלומים שנוצרו באופן טבעי המכונים "יהלומים טבעיים". מחירו של יהלום סינתטי עשוי להיות נמוך פי מאה ויותר מזה של יהלום טבעי, כאשר שניהם בעלי גודל, צורה וצבע זהים.

  איכות היהלום

  יהלום לא מלוטש

  מדידה

משקלם של יהלומים נמדד ביחידות של קרט שהוא 1/5 הגרם. התפוקה העולמית של היהלומים הגיעה בראשית שנות ה-90 לכ–100 מיליון קרט בשנה.

משקלו של היהלום הגדול בעולם, ה"קולינן", אשר שייך למשפחת המלוכה הבריטית, היה 3,106 קרט שהם 621 גרם.

  צלילות

רמת הצלילות של היהלום קובעת אם היהלום פגום או צלול מבפנים. הרמות מסודרות מהרמה הגבוהה (צלול ביותר) לנמוכה:

  • Clarity (צלול) - רמת הצלילות הגבוהה ביותר, היהלום ללא פגמים חיצוניים ופנימיים כלל גם תחת מיקרוסקופ.
  • FL (ללא פגם) - ללא פגם מבפנים או מבחוץ שניתן לראות מתחת להגדלה של X10 ואף יותר.
  • IF (ללא פגם פנימי) - היהלום מכיל פגם חיצוני שקשה לראותו מתחת להגדלה של 10X וניתן להסירו על ידי ליטוש.
  • VVS1 (פגמים מאוד מאוד קטנים) - פגמים חיצוניים ופנימים שקשה מאוד לראותם מתחת להגדלה של X10.
  • VVS2 (פגמים מאוד מאוד קטנים) - פגמים חיצוניים ופנימים שקשה לראותם מתחת להגדלה של X10.
  • VS1 (פגמים מאוד קטנים) - הרבה פגמים חיצוניים ופנימיים שקשה לראותם מתחת להגדלה של X10.
  • VS2 (פגמים מאוד קטנים) - הרבה מאוד פגמים חיצוניים ופנימיים שקשה לראותם מתחת להגדלה של X10.
  • SI1 (פגמים נראים) - הרבה פגמים חיצוניים ופנימיים הנראים על ידי עין בלתי מזוינת.
  • SI2 (הרבה פגמים נראים) - הרבה מאוד פגמים חיצוניים ופנימיים הנראים על ידי עין בלתי מזוינת.
  • I1 (פגום) - יהלום פגום מבפנים ומבחוץ בפגמים הבולטים לעין בלתי מזוינת.
  • I2 (פגום מאוד) - יהלום פגום מאוד מבפנים ומבחוץ פגמים הבולטים לעין בלתי מזוינת.
  • I3 (פגום מאוד מאוד) - רמת הצלילות הנמוכה ביותר בה היהלום פגום לחלוטין וכל פגמיו בולטים לעין בלתי מזוינת.

  צבע

דרגת הצבע נקבעת מצבע D ועד Z (לפי ה- ABC), כאשר D הוא הצבע האיכותי ביותר ואילו Z הכי פחות איכותי.

יהלומים צבעוניים FANCY COLOR DIAMONDS נמדדים בסולם ערכים שונה.

מחירו של היהלום הצבעוני נמדד על ידי 2 פרמטרים עיקריים מתוך ה-4’c, צבע וחיתוך הקשורים זה בזה.

הצבע הטמון בתוך אבן הגלם לא "יפרוץ" לבד, אלא בליטוש המודל האידאלי.

בסולם הצבעים של אבני ה-FANCY COLOR, הצבע מתחיל מ-FANCY LIGHT TO FANCY VIVID:

  • FANCY LIGHT
  • FANCY
  • FANCY DARK
  • FANCY DEEP
  • FANCY INTENSE
  • FANCY VIVID

  מודל-CUT

היהלום הצבעוני הינו בעל המשמעות הגבוהה במטרה למקסם את הצבע. החלק המשמעותי ביותר בליטוש יהלום צבעוני בא לידי ביטוי בהחלטת הלוטש – איזה מודל יהיה היהלום הצבעוני. מודל עגול כמעט ואינו קיים ביהלומים צבעוניים, כיוון שהליטוש שמטרתו למקסם את הצבע של האבן אינו מניב את התוצאות הרצויות. לכן היהלומים הצבעוניים הם בליטוש פנטסי – טיפה, קושן, רדיאן, לב, ולעתים גם אמרלד ומרקיזה. בעבודת הליטוש ניתנת תשומת לב רבה לליטוש בעבודה טובה מאד העומדת בקריטריונים של ה-GIA. מחיר האבן והביקוש תלוי גם באיכות העבודה.

ליטוש יהלומים צבעוניים הינו ייחודי ושונה מליטוש יהלומים לבנים. בעוד שביהלום לבן ישנן מידות לקבלת ליטוש אידאלי, ביהלום צבעוני הסוד טמון במודל שיבחר הלוטש לעשות באבן ובמקצועיותו במטרה להגיע לדרגת הצבע החזקה ביותר במודל הנכון ובמקסימום משקל.

בשל נדירות היהלומים הצבעוניים, מחירם שונה ולעתים יקר מאד ביחס ליהלום לבן במשקל ומודל דומה. אבנים צהובות הן שכיחות יותר ואילו הצבע האדום נדיר מאד ולכן מחירו גבוה מאד לרוב ללא קשר לגודלו. לכל יהלום בודקים את רמת הפלורסנטיות שהוא פולט – לעתים יכול לפגום בצבע האבן בפלורסנט לבן ולעתים יחזק את הצבע הצהוב במידה והפלורסנט צהוב.

עבודת הליטוש היא עבודה שנעשית על ידי אמן שמסוגל לראות את האפשרויות הגלומות באבן הגלם וללטשה לאבן במודל ובדרגת הצבע והברק האידאליים.

  ליטוש

  התפתחות צורות חיתוך היהלום
  ליטוש יהלומים בנתניה, שנות ה-30

היהלומים נמצאים בטבע בכל הצורות והגדלים, אך לפני שמלטשים אותם אין הם מבהיקים וזוהרים כלל. כיום נמכרים בעיקר יהלומים קטנים ובינוניים ואילו הגדולים נדירים ביותר. את היהלומים הבלתי מעובדים ממיינים על פי גודלם, צבעם וזוהרם. לאחר המיון הם נשלחים לעיבוד במרכזי הליטוש הגדולים בעולם, שבישראל נמצא אחד החשובים שבהם.

ניסור היהלום נעשה בדסקית קטנה של ארד זרחן, אשר סובבת במהירות של 5,000 סיבובים בדקה ומנסרת את היהלום בהדרגה. היהלום הוא חומר כל כך קשה עד כי חיתוכו אפשרי אך ורק באמצעות יהלום אחר (לשם כך, מושחים את שפת הדסקית בתערובת של שמן זית ואבקת יהלומים), או בלייזר. היהלום הגולמי, הבלתי מעובד, מאבד כ-66% - 50% ממסתו בתהליך החיתוך והליטוש.

ישנן דרגות ליטוש שונות, ולפיהן נקבעת איכות היהלום. לדוגמה, ליטוש יהלום לצורה עגולה הוא יותר קשה מליטוש יהלום לצורה מרובעת.

בעבר ישראל הייתה אחד ממרכזי הליטוש העולמיים, אך כיום ליטוש הילומים עבר למזרח זאת מאחר שהשכר שם נמוך יחסית למערב. ליטוש יהלומים צבעוניים אינו דבר נפוץ והוא מבוצע על ידי מספר לוטשים בודדים אשר התמחו במשך שנים במקצוע זה, רובם של אנשי מקצוע אלו יושבים בארצות הברית. המולה היא שולחן העבודה של הלוטש במפעל היהלומים. על המולה מורכב האופן והלוטש מניח את הדופ אליו מודבק יהלום הגלם. עבודת הלוטש נמשכת מספר שעות ואפילו ימים - תלוי בגודל הגלם שעליו ללטוש. עבודת הליטוש הינה עתיקת יומין ושיטת הליטוש לא השתנתה מהמאה הקודמת. יחד עם זאת, הטכנולוגיה של הליטוש התקדמה לאין שיעור במהלך 30 השנה האחרונות. כיום, לפני התחלת עבודת הליטוש משתמשים בתוכנות מחשב הקוראות את הגלם ומראות את המודל האידאלי שכדאי ללטוש ואף מכונות אוטומטיות לליטוש יהלומים לבנים קטנים. בתחום היהלומים הצבעוניים (Fancy Color), עדיין עבודת הלוטש הינה בעלת משמעות והתמחות ייחודית. לכן, על אף הטכנולוגיות התומכות, עבודת הלוטש היא החשובה והקובעת. בישראל קיים מפעל ליטוש ליהלומים צבעוניים מהמתקדמים בעולם ובעליו (רועי פוקס), נחשב לאחד מהמובילים בעולם בתחום ליטוש יהלומים צבעוניים (Fancy Color).

  היסטוריה

היהלום מוזכר כבר בתנ"ך (המאה ה-14 לפנה"ס לפי המסורת), כאחת מאבני החן המשובצות בחשן.

במאה ה-9 לפנה"ס היו היהלומים כבר ידועים בהודו, ובמשך זמן רב הובאו ממנה לכל חלקי העולם של אז בדרך היבשה בידי סוחרים פרסים וערבים. מסמכים שהתגלו בהודו מלמדים על כריה של האבן ועל גביית מסים על יהלומים מהמאה הרביעית לפנה"ס. האזכור הקדום ביותר של יהלומים באירופה הוא בכתבי מרקוס מאניליוס במאה הראשונה לספירה "היהלום, אבן שגודלה כנקודה, יקרה יותר מזהב". גם פליניוס הזקן מזכיר את האבן בספרו תולדות הטבע, מזהה את המבנה האוקטאדרי של הגביש ומתאר את קשיותו כך: "היהלום, שיא העושר והמותרות, שאינו נשבר מאף עצם אחר ואי אפשר להתגבר על קשיותו, נשבר לרסיסים באמצעות דם של תיש". עד למאה ה-15 לא היו ידועות טכניקות לליטוש וחיתוך יהלומים ולכן לא שימשו לתכשיטים אלא כאביזר פולחני או מיסטי. במאה ה-15 כאשר פותח ליטוש היהלומים בוונציה החלו הנשים להתקשט בהם, תחילה בצרפת ואחר כך בכל ארצות אירופה. יהלום מלוטש שובץ לראשונה בטבעת אירוסין שניתנה למארי, דוכסית בורגונדיה מידי מקסימיליאן הראשון.

כבר בראשית המאה ה-18 קנו היהודים כ-80% מכל היהלומים שהביאה חברת הודו המזרחית. רוב סוחרי היהלומים בלונדון בסוף המאה ה-18 היו יהודים. עמדה זו הביאה גם לעליית חלקם של יהודים בליטוש היהלומים.

  כריית יהלומים

התנאים המתאימים להיווצרות יהלומים מתקיימים רק עמוק בבטן האדמה. על-כן, יהלומים נדירים מאוד על פי השטח. את היהלומים כורים במכרות בבטן האדמה או מסננים מתוך נהרות ומניפות סחף. מרבית היהלומים הנסחרים בעולם מגיעים מאפריקה (בוצואנה, סיירה לאון, דרום אפריקה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, הרפובליקה של קונגו וכו'), אך כמויות מכובדות נכרות גם ברוסיה ובאוסטרליה.

בשנת 1999 הוקמה בישראל חברת "שפע ימים" שקיבלה רישיונות מהממונה על המכרות במשרד האנרגיה והמים לחיפושי יהלומים ואבני חן באזור עמק זבולון, עמק יזרעאל ורכס הכרמל. לפי דיווחיה‏[1] נמצאו 77 יהלומים וכן מספר רב של אבני ספיר ורובי. כמו כן דווח כי בעזרת חברת דה בירס נמצא סלע המקור של יהלומים - הקימברליט - ברכס הכרמל, עם אלפי מינרלים אינדיקאטורים כמו גארנט (פירופ) ספינל ואילמניט, ואף מינרל נדיר בשם מואסניט.

  יהלומי דמים

בשנים האחרונות גברה המודעות לתופעה הנקראת "יהלומי דמים" או "יהלומי סכסוך" שמשמעותם היא יהלומים שנכרים באופן לא חוקי על ידי כוחות מורדים במדינות שונות באפריקה (סיירה לאון וליבריה למשל) ומשמשים למימון פעילותם. הדרך להשגת היהלומים הללו על ידי הכוחות השונים מלווה ברציחות אכזריות, בניצול האוכלוסייה המקומית ובעבדות. על מנת להקטין את ממדי התופעה דורשת ישראל וכמוה גם מדינות מערביות אחרות בעולם תעודות המוכיחות שהיהלומים אינם "יהלומי דם". דרישה זו אכן מקשה על מכירת יהלומים מסוג זה, אך אינה מונעת את התופעה לחלוטין. נכון להיום טרם נמצא פתרון מניח את הדעת לתופעה ואנשים רבים בעולם המערבי פשוט נמנעים מקניית יהלומים לחלוטין. תהליך קימברלי הוא פורום בינלאומי המאגד ממשלות, ארגונים לא ממשלתיים וגופים שונים בענף היהלומים. התהליך החל לפעול ב-2003 במטרה להסדיר מערכת אמינה הבוחנת את הסחר ביהלומי גלם, ומונעת מסחר ב"יהלומי דם". התהליך החל בסדרת מפגשים בעיר קימברלי שבדרום אפריקה כיוזמה של ממשלות דרום אפריקה, נמיביה ובוצואנה שמטרתה לתעד את התנועה של יהלומי גלם בעולם.

  שימושי היהלום

רק כ-20% מן היהלומים הגולמיים מתאימים לשיבוץ בעדיים ותכשיטים. ליתר יש שימוש תעשייתי, בעיקר כלהבים ושימות לחיתוך חומרים קשים.

ליהלום היה תפקיד, כאחת מאבני החשן, בבגדי הכהן הגדול בבית המקדש.

בארצות הברית, באוסטרליה ובתאילנד יהלום הוא אבן ההולדת של חודש אפריל.

  ראו גם

  קישורים חיצוניים

  הערות שוליים

  1. ^ מצגת למשקיעים, מאיה - אתר הבורסה לניירות ערך בתל אביב

   
               

 

todas las traducciones de יהלום


Contenido de sensagent

  • definiciones
  • sinónimos
  • antónimos
  • enciclopedia

 

4658 visitantes en línea

computado en 0,031s